Вълшебното килимче

Дълго време се чудех как точно да започна тази статия, защото е за нещо изключително важно в ежедневието на моите кучета, а именно умственото обогатяване. 

То започва с мисълта, че кучетата ни са.. кучета! Те имат нужда да душат, да рият и копаят, да се въргалят, да търсят, да намират, да ловуват, да тичат, да общуват. Възможността да се развиват инстинктите им в градска среда, нагъчкани в паркове и градинки, с каишки и без, сред много деца и хора е почти нулева. Като изключим работните кучета, които се обучават в “Търсене”, нашите домашни любимци се дърпат с каишката, ако се спрат да подушат някоя тревичка, храстче, кошче. Много пъти съм се шегувала, че Кая, която е ловно куче, макар и да има имидж на Кифла, може да си “чете фейса” на някоя тревичка доста дълго време. 🙂 Това е важно за нея и аз винаги съм я поощрявала да “търси”, защото това видимо ѝ доставя огромно удоволствие. 

Защо носовете са важни за кучетата?

Докато хората основно зависят от зрението си, кучетата използват както зрението, така и миризмата, за да оценят обкръжението си и да общуват. Хората прекарват повече време в интерпретиране на визуални данни, отколкото обонятелна информация. Кучетата са точно обратното!

Те имат повече от 100 милиона сензорни рецептори в носната кухина, в сравнение с 6 милиона при хората, а площта на кучешкия мозък, посветена на анализ на миризмите, е около 40 пъти по-голяма от тази в човешкият мозък. Всъщност се смята, че кучетата могат да миришат от 1000 до 10 000 пъти по-добре от хората.

Защо умственото обогатяване на кучетата е толкова важно?

Предоставянето на умствено стимулиращи играчки за обогатяване е важно, защото то насърчава естественото поведение (като подушване и игра) в безопасна, контролирана и подходяща обстановка. Не само това, а и помага за намаляване на тревожността и изграждане на самочувствие.

Благодарение на сайта Моето куче и на треньора, който стои зад него, аз открих умственото обогатяване или т.нар. енричмънт, на чист български език казано 🙂 В чужбина това е много разпространено и има страхотни идеи, сайтове и групи. Какво значи това може да прочетете ТУК. 

Защо нашите кучета имат нужда от Снъфъли – Килимчета?

Snuffle Mat е интерактивен пъзел за обогатяване, който ще ангажира ума и тялото на вашето куче. Идеята на килимчето за душене е да поставите гранулите в постелката, за да ги намери. Ако не храните с гранули, можете да поставите няколко лакомства, за да може вашето куче да ги намери. 

Както можете да си представите, това ще забави кучето ви доста, докато яде. По този начин се насърчава използването на носа и обонянието, което осигурява умствена стимулация, докато вашето куче се опитва да намери храната, скрита в постелката. Първите пъти е препоръчително, да не се заравят дълбоко в ресните гранулките. Целта на тези играчки, не е да е трудно на кучето, а да му е приятно и да се забавлява. 🙂

Можете да използвате килимчето за душене вместо купа за храна, когато храните кучето си, или за кратка сесия на обогатяване през деня – това е отлично занимание срещу скуката и нежеланите поведения породени от нея 🙂

Обърнете внимание, че както при всички игри и играчки, кучетата трябва да бъдат наблюдавани, докато се занимават с килимчето. Приберете го, след като кучето ви намери цялата храна или лакомства, за да му попречите да яде самото килимче или … да пишка на него 🙂

Бонус към всичко това е, че килимчетата се перат в пералня на 40 градуса или на ръка. Все пак здравето и хигиената са преди всичко 🙂

Други ползи от обогатяването на кучета включват;
  • Душенето ги отпуска;
  • Подпомага обучението и развитието;
  • Помага за намаляване на проблемното поведение;
  • Помага за изграждането на независимост;
  • От огромна полза е за психичното им здраве и благосъстояние;
  • Помага за изграждането на положителни отношения с вас и вашето куче;
  • Осигурява изразходване на енергия ;
  • И най- вече – Защото е забавно! 🙂

Килимчето, което е снимано тук е поръчано от едно чудно момиче от Пловдив, чиято страничка shturchodog ви съветвам да посетите 🙂 Изработката е много качествена, а и част от сумата отива за благотворителност!